Monday, 3 July 2017

Kek Lumut sangat sedap



KEK LUMUT (1/2 adunan)

Bahan:
1 cawan tepung gandum
1 cawan horlicks
3/4 cawan gula halus (180 gm, bleh kurangkan klu x suka manis)
250 gm butter
4 biji telur 'A'
4 sudu besar seri kaya
1/2 cawan susu pekat manis
1 sudu besar paste pandan
pewarna hijau
1 sudu kecil esen vanila




 Cara
Sediakan pengukus. Didihkan air. Griskan loyang dgn mentega dan taburkan dgn sedikit tepung.
Pukul mentega bersama gula halus hingga kembang dan berkrim. Gunakan kelajuan maksima.
Masukkan telur sebiji dan pukul hingga sebati (guna speed sederhana). Kemudian, masukkan lagi sebiji telur dan pukul lagi. Ulangi proses ini sehingga habis.
Masukkan susu dan serikaya. Ratakan.
Masukkan tepung sedikit demi sedikit diselangselikan dgn horlicks dan gaulkan sebati.
Masukkan pewarna hijau dan esen vanilla. Sebatikan.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan tutupkan dgn kertas foil.
Kukuskan selama 2 jam 30 minit. (tambah air panas jika hampir kering)


No comments:

Post a Comment