Monday, 10 April 2017

Kuih Bom yang tidak meletup

Assalammualaikum...sebenarnya kak ruby tak berani dan tidak berapa suka buat kuih bom dengan menggunakan tepung pulut, sebab dulu-dulu bila kak ruby buat mesti dia meletup bila digoreng.
Jadi kak ruby tak suka, kak ruby lebih suka buat kuih bom keledek atau kuih bom labu, dia tidak meletup.
Dua hari semalam kak ruby jumpa satu resepi di blog mana dah lupa, masa kak ruby jumpa tu kak ruby dalam perjalanan ke klinik, kak ruby demam jadi kak ruby tidak beri perhatian sangat pada masa tu cuma faham apa campuran yang digunakan, ringkas je campur tepung pulut dengan tepung gandum dan sedikit gula.  Maaf ye pada tuan punya resepi sebab sudah lupa nama blog.
Memang bila digoreng kuih bom tidak meletup.


KUIH BOM

Bahan
1 cawan tepung pulut
¾ cawan tepung gandum
2 sudu besar gula
1 cawan air
Sedikit garam
Bijan secukupnya




Cara
Satukan tepung pulut, tepung gandum, gula dan garam dalam satu bekas, gaul rata dan masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi satu adunan yang lembut tidak melekat di tangan.  Bulat-bulatkan
Masukkan inti, bulatkan dan golek2kan dalam bijian.
Kemudian goreng hingga kekuningan dan angkat. 
Siap.
* inti nya boleh gunakan kacang hijau atau inti kelapa.

No comments:

Post a Comment