Tuesday, 8 November 2016

Bingka jagung untuk minum petang



BINGKA JAGUNG

Bahan
2 cawan jagung* yg sudah dihiris-hiris ( kisar )
2 cawan santan pekat* / kisar bersama
3/4 cawan gula
1/2 sudu kecil garam
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung kastard
2 biji telur
1 sudu kecil esen jagung / vanila
1/2 cawan minyak masak
Bijan secukupnya / tabur



Cara
Kisarkan jagung bersama santan.
Tuangkan bahan kisar ke dalam satu bekas.Masukkan garam, gula dan telur, kacau sebati menggunakan whisk.
Masukkan tepung gandum, tepung beras dan tepung kastard. Kacau hingga rata. Perisakan dengan esen jagung, masukkan minyak dan kacau lagi.
Panaskan oven pada suhu 200 darjah celcius.
Sapukan loyang  empat segi berukuran 8" dengan mentega.Tuang bancuhan adunan ke dalam loyang. Taburkan bijan di atas adunan. Bakar selama 1 jam.

No comments:

Post a Comment