Petang ni kak ruby mula dengan roti sarang lebah, sudah lama kak ruby tak makan terasa teringin pula, lebih-lebih lagi bila teringat sos karamel tu, huhuhuuuu sedap nya....
ROTI SARANG LEBAH
Bahan
2 cawan tepung gandum
1/2 sudu teh yeast
1/2 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh garam
1 sudu besar gula pasir
1/4 cawan plain yogurt
1/4 cawan minyak jagung
1/2 cawan air suam
Almond flakes, pumpkin seeds dan butterscotch seckpnya
Cara
Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan
berbuih.
Dalam mangkuk lain, campurkan tepung gandum, garam,
dan baking powder kacau sebati.
Masukkan campuran yeast tadi dan yogurt, kacau
sebati. Kemudian uli lah dengan tangan
sambil masukkan minyak sedikit demi sedikit, terus menguli sehingga tidak lekat
ditangan atau jadi elastic.
Biarkan naik 2 kali ganda (lebih kurang 1 jam). Kemudian tumbuk2kan untuk keluarkan angin.
Sapukan tangan dengan sedikit minyak, ambil doh
buatkan bulat2 sebesar bola golf dan susun didalam loyang yang telah disapu
dengan sedikit minyak atau butter.
Taburkan dengan almond flakes dan pumpkin seeds, biar
lagi hingga naik 2 x ganda.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan 180c, 10 minit
pertama gunakan api bawah sahaja, 5 minit terakhir guna api atas bawah.
Untuk Bahan Sos Karamel
½ cawan gula perang
½ cawan krim atau susu segar
2 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Cara
Cairkan butter
Masukkan gula masak hingga hancur, tuangkan krim,
garam dan esen vanilla, kacau rata hingga pekat, tutup api.
No comments:
Post a Comment