Nuffnang Ad

Monday 19 July 2021

kek prune


 

KEK LAPIS PRUNE                                    
Loyang 8x8x3.5
 
Bahan
500 gm butter tartura/scs
320 gm tepung pau
200 gm gula halus
10 biji telur gred A
1 tbsp overlate
350 gm susu pekat manis
100 gm Horlick
100 gm kaya
Buah prune jenama sunsweet secukupnya
1 st esen vanilla
Pewarna lemon yellow – jika suka





Cara
Mix butter, gula dan ovellete selama 7/8 minit sehingga kembang.
Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga habis dan masukkan esen vanilla.  Masukkan bahan cecair dahulu iaitu susu dan kaya.  Akhir sekali masukkan kesemua bahan kering horlicks dan tepung.  Kacau sebati, masukkan 2 atau 3 titik pewarna kuning lemon.
Bakar lapis pertama 5 minit api atas bawah suhu 180c.  Kemudian tukar api atas sahaja bakar selama 5 atau 7 minit sehingga adunan habis.  Setiap lapisan ke 3 letak prune yang telah dilenyek dengan penggelek.  Bakar sehingga adunan habis.
 

No comments:

Post a Comment